معرفی کتاب نبرد من
آدولف هیتلر، آغازگر جنگ جهانی دوم و رهبر نازیها، کتابی به نام «نبرد من» نوشته است. کتاب نبرد من یک سند تاریخی فوقالعاده و راهنمایی خوب برای شناختن هیتلر و افکارش است. اگر همیشه دانستن درباره سرگذشت یک دیکتاتور و فرازونشیب زندگیاش جذاب بوده، نبرد من، درباره یکی از بزرگترین دیکتاتورهای جهان، اطلاعات جذابی به شما خواهد داد.
کتاب نبرد من تنها کتابی است که انتشار آن در آلمان ممنوع است. آدولف هیتلر در این کتاب دیدگاههای خود را بیان کرده، اثری که مبنای برپایی حزب ناسیونالیسم (نازی) شد و جهان را درگیر مصیبتی همهگیر کرد.
کتاب نبرد من (My Struggle) در آلمان نازی پس از انجیل پرفروشترین کتاب آلمان وقت بوده و برای سالها در مدارس آلمان تدریس میشد.
«نبرد من» مانیفست اندیشههای تمامیت خواهانهی هیتلر است. اما چرا این سرجوخه سابق ارتش آلمان که اندکی ذوق نقاشی هم داشت به چنین افکاری ره جست؟
پارهى نخست این کتاب زمانى نوشته شد که آدولف هیتلر (Adolf Hitler) در دژى نظامى در باواریا زندانى بود. او چگونه راهى آن دژ شد و به چه دلیل؟ پاسخ به این پرسش مهم است، زیرا این کتاب با رویدادهایى سروکار دارد که نویسنده را دچار این گرفتارى کرد و به این دلیل که نویسنده زیر فشارهاى عاطفى ناشى از وقایع تاریخى روزگار خود این کتاب را نوشته است. آن زمان، دورهى خارى و تحقیر آلمان و تا حدودى ادامهى رویدادهایى بود که کمابیش در یک قرن گذشته رخ داده بود؛ این دوره از هنگامى آغاز مىشود که ناپلئون امپراطورى کهن آلمان را تکهپاره کرد و سربازان فرانسوى تقریبآ سراسر آلمان را به اشغال درآوردند.
پارۀ دوم این کتاب پس از آزادی زودهنگام هیتلر از زندان نوشته شد. با قدرت گرفتن ناسیونال سوسیالیستها در آلمان، فروش و توزیع نبرد من نیز رواج گرفت. از اواسط دهه ۱۹۳۰ کتاب هیتلر به خرج دولت به زوجهای تازه ازدواج کرده هدیه میشد، فروش نسخههای دست دوم کتاب ممنوع بود و تدریس آن در مدرسهها به عنوان جزئی از برنامهٔ تبلیغاتی حزب ناسیونال سوسیالیست از همین دوران آغاز شد. از این کتاب تا پایان جنگ دوم جهانی نزدیک به یازده میلیون نسخه انتشار یافت که بخش اعظم آن یا رایگان توزیع، یا به اجبار خریداری شده بود.
در بخشی از کتاب نبرد من میخوانیم:
حکومت غولآساى ایالات متحد امریکا، با منابع و ذخایر عظیم خاک بکرش، به مراتب آسیبناپذیرتر از رایش آلمان در محاصره است. اگر روزى برسد که تاسى که سرانجام سرنوشت ملتها را معین مىکند در آن کشور ریخته شود، انگلستان اگر تنها بماند سرنوشتى محکوم به مرگ خواهد داشت. بنابراین، انگلستان مشتاقانه دست خود را به سوى عضوى از نژاد زرد دراز خواهد کرد و وارد اتحادى خواهد شد که شاید از نظر نژادى نابخشودنى باشد؛ اما از لحاظ سیاسى نمودار یگانه امکان تحکیم جایگاه جهانى بریتانیا در برابر تحولات شدید و توانفرسایى است که در قارهى امریکا روى مىدهد.
[ مطلب مرتبط: معرفی کتاب تختخوابت را مرتب کن – انتشارات کوله پشتی ]
نوشتن در زندان
در سال ۱۹۲۴ آدولف هیتلر که هنوز با دیکتاتور شدن فاصله داشت، در آن سال در قلعه ای در لندربرگ زندانی بود شروع به نوشتن درباره خود و نحوه مبارزتاش با حزب حاکم کرد.
کتاب در دو قسمت نوشته شده است، بخش اول کتاب را روزهایی که در زندان بود برای منشی خود «رودولف هس» تقریر میکرد و او نیز به نوشتن آن میپرداخت.هس، درآن زمان منشی هیتلر بود و بعدها به سمت معاون هیتلر منسوب شد. هس، سومین شخصیت مهم حزب نازی بعد از هیتلر و گورینگ به حساب میآمد.یکی از نکات جالب این بود که وقتی قسمتی از از نگارش کتاب تمام می شد آن را برای هم بندی هایش می خواند و نظر آنها را جویا می شد و اصلاحاتی در مطالبش انجام می داد.
اما بخش دوم این کتاب هنگامی منتشر شد که هیتلر از زندان آزاد شده بود اما هنوز به قدرت نرسیده بود. نامی که خود هیتلر برای کتابش اعلام کرد«چهار سال و نیم نبرد در برابر دروغ، حماقت و بزدلی»بود که ناشر کتاب، نام «نبرد من» را به جای آن برگزید. این کتاب در سال های اول انتشار مورد توجه قرار نگرفت اما به محض قدرتمند شدن هیتلر و حزب ناسیونال سوسیالیسم، به فروش بالایی دست پیدا کرد. از این کتاب تا انتهای سال ۱۹۴۵، بیش از دوازده میلیون نسخه فروخته شد!
خلاصهای از کتاب نبرد من
این کتاب که در سال ۱۹۲۵ نوشتهشده بود در ابتدا از اقبال زیادی برخوردار نشد اما زمانی که هیتلر و حزبش به قدرت رسیدند بسیار پرفروش شد و تا سالها در مدارس آلمان تدریس میشد.
هیتلر در این کتاب ابتدا به بیان خاطرات کودکی و اوایل جوانیاش میپردازد و علت زندانی شدنش را دران بیان میکند. در فصل دوم او به بیان عقاید و نظرات خود میپردازد. هیتلر که یک نژادپرست افراطی بود در این کتاب نفرت خود را از یهودیها نشان داده و آنها را به فساد در آلمان متهم کرده است.
این کتاب را میتوان منبعی برای دشمنی و خشونت و نژادپرستی بهحساب آورد به همین دلیل بعد از شکست آلمان در جنگ جهانی دوم و خودکشی هیتلر چاپ نبرد من تا ۷۰ سال ممنوع شد درصورتیکه پیش از آن انجیل ناسیونال سوسیالیست خوانده میشد و کتابی بسیار پرطرفدار در آلمان نازی به شمار میآمد.
این کتاب شامل دو بخش است بخش اول آن بانام تسویهحساب دارای دوازده فصل ازجمله: در خانه پدری، مونیخ، تبلیغات جنگ، آغاز فعالیتهای سیاسی من، چرا رایش دوم از هم پاشید، نژاد و مردم و… و بخش دوم آن بانام جنبش ناسیونال سوسیالیستی شامل پانزده فصل ازجمله: جهانبینی و حزب، نخستین دوره مبارزه ما، ستیز با نیروهای سرخ، نقاب فدرالیسم، سیایت آلمان در اروپای شرقی و… میباشد.
این اثر پایه و اساسی شد برای برپایی و قدرت گرفتن حزب نازی که بر پایه ناسیونالیسم بود. قدرت گرفتن این حزب و در پی آن شروع جنگ جهانی دوم آسیبهای بسیاری را به جهان وارد کرد که هنوز هم بسیاری از تبعات آن قابلمشاهده است.
هیتلر در این کتاب بیان میکند که وسعت کشور باید بیشتر شود تا قدرت آنهم افزایش پیدا کند و او نظرات بسیاری را درباره تغییرات گسترده درزمینه آموزش، اقتصاد، ازدواج، مارکسیست و … بیان میکند.
نظرات و عقاید هیتلر ازآنجهت به مذاق مردم آلمان خوش آمد زیرا پس از جنگ جهانی اول آلمان بسیار تحقیر شده بود و اوضاع نابسامانی داشت اما سخنان هیتلر در این کتاب امیدبخش بود و در سال ۱۹۳۳ باقدرت گرفتن حزب نازی با آن پرچم نژادپرستانه که علامت آریاییها بر روی آن حک شده بود و رنگ سرخ آن و باوجود رهبری کاریزماتیک چون هیتلر و وعدههایش آلمانیهای بسیار زیادی را شیفته خود کرد و بهسوی خود کشاند.
این تاثیرگذاری به حدی بود که گویی چشم و گوش بسته فرمانهای حزب را اجرا میکردند و دست به خشونت و کشورگشایی میزدند و نسلکشیهایی چون واقعه هولوکاست را اجرا میکردند که در آن میلیونها یهودی و غیریهودی به طرز فجیعی کشته شدند.
در این کتاب هیتلر خود را فردی انقلابی و ناجی نشان داده است او از دوران سختی خود سخنی به میان نیاورده و کتاب را همانند یک خطابه نگاشته و همین سبب تاثیرگذاری بیشتر آن شده است.
او در این کتاب به طور صریح از نفرتش نسبت به خیلی از کشورها و نژادها سخن گفته و شدیدا خواهان انتقام گرفتن از دشمنان آلمانیها است.
او معتقد بود که نژاد آریایی برترین نژاد است و بهشدت بر خلوص نژادی تأکید داشت و رستگاری نژادش را در حفظ خلوص نژادش میپنداشت.
نکته جالبی که این کتاب را بسیار محبوب کرده آن است که هیتلر برخلاف بیشتر رهبران دنیا به هر آنچه در این کتاب گفته بود عمل کرد و درواقع ثابت کرد که مرد عمل است. اگرچه در پایان ایدههایش با شکست مواجه شد اما او به گفتههای خود تا جایی که میشد جامه عمل پوشاند.
[ مطلب مرتبط: معرفی کتاب هرگز سازش نکنید – انتشارات کوله پشتی ]
قسمتی از کتاب نبرد من:
در جریان زندگی انسان مواردی پیش میآید که مرد سیاسی خالق و به وجود آورنده برنامهها میشود و هر چه این افکار که از همبستگی یک انسان معمولی و مرد سیاسی به وجود آمده صاف و بیشائبه باشد استقامت او برای به نتیجه رساندن افکار خود بیشتر خواهد شد او در این کار برای پیشرفت کارهای عادی کار نمیکند ولی میخواهد کاری را انجام دهد که موردستایش اطرافیان خود باشد، ازاینجهت است که موجودیت او گاهی بین عشق و نفرت بر باد میرود.
از طرف دیگر عمل یک مرد سیاسی هر چه برای آیندگان مفید و مهم باشد معاصرین او کمتر به روش آن پی خواهند برد و بهطوریکه دیده میشود در مقابل آن دست به اعتراض میگشایند.
و اگر درگذشت ایام یک چنین مردی با پیروزی و پیشرفت مواجه شود شاید بتواند در دوره زندگی خود به بعضی افتخارات محدود برسد اما بدیهی است که این اشخاص در تاریخ نام و نشانی به دست میآورند و این افتخارات هم تا وقتی است که زنده هستند و بعد از مرگ نام و نشانی از آنها باقی نخواهد ماند.
در بین این افراد کسانی را میتوان نام برد که تا وقتی زنده بودند معاصرین آنها نتوانستند به ارزش آنان پی ببرند و بااینحال در مدت حیات برای به کرسی نشاندن افکار و نقشههای خود زحمت کشیدند. و آنها کسانی بودند که یک روز در قلب ملت خود جای داشتند و مانند این بود که تمام خطاها و لغزشهایشان را از یاد خواهند برد.
این گروه مردم نهفقط در ردیف مردان و رجال سیاسی قرار داشتند بلکه بعضی هم همین سرنوشت را کسب کردهاند، وزیر فردریک کبیر که یکی از رجال سیاسی بود مارتن لوتر، وریشارد واگنر، را هم میتوان نام برد.
وقتیکه من نام گوت فرید فدر، را شنیدم که درباره الغای قانون بردگی و سرمایهداری بنای فعالیت را گذاشت دانستم که این اقدامات بااینکه از طرف اشخاصی گمنام آغاز گردیده تا جایی که مربوط به سمپاشیهای مارکسیست نباشد برای آینده آلمان بیفایده نخواهد بود.
[ مطلب مرتبط: معرفی کتاب خودت را به فنا نده – انتشارات نشر نوین ]
نقاط ضعف و قوت کتاب:
مشهودترین نقطه ضعف کتاب نگارش نامناسب و جستن نویسنده از مطلبی به مطلب دیگر بدون حفظ انسجام اثر است که گاهی حوصله را سر میبرد اما مسلما این کتاب نوشتهی نویسندهای با تجربه و یا حرفه ای نیست و این موارد با توجه به پیشینه شخص هیتلر قابل اغماض است. هر چند در برخی از فصول کتاب در برخی موارد دچار بی نظمی فاحشی است با وجود چنین نقایص برجسته،این کتاب از جنبه های دیگر بسیار دارای اهمیت بوده و از منظر ایدئولوژی و سیاسی ذهنیت یک حزب و البته شخص آدولف هیتلر را ترسیم می کند.
–
فهرست مطالب کتاب نبرد من
- یادآورى
- دیباچهى نویسنده
- پیشگفتار مترجم انگلیسى
- پارهى نخست
- مرورى بر گذشته
- فصل یکم: در خانهى پدرى
- فصل دوّم: سالهاى تحصیل و درد و رنج در وین
- فصل سوّم: تأملات سیاسى حاصل از اقامت در وین
- فصل چهارم: مونیخ
- فصل پنجم: جنگ جهانى
- فصل ششم: تبلیغات جنگ
- فصل هفتم: انقلاب
- فصل هشتم: آغاز فعالیتهاى سیاسى من
- فصل نهم: حزب کارگر آلمان
- فصل دهم: چرا رایش دوّم از هم پاشید
- فصل یازدهم: نژاد و مردم
- فصل دوازدهم: نخستین مرحله در گسترش حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان
- بخش دوم: جنبش ناسیونال سوسیالیستى
- فصل اول: جهانبینى و حزب
- فصل دوم: دولت
- فصل سوم: شهروندان و اتباع دولت
- فصل چهارم: شخصیت و آرمان دولت مردم
- فصل پنجم: جهانبینى و سازمان
- فصل ششم: نخستین دورهى مبارزهى ما
- فصل هفتم: ستیز با نیروهاى سرخ
- فصل هشتم: نیرومند هنگامى که تنهاست نیرومندتر است
- فصل نهم: مفاهیم بنیادى مرتبط با ماهیت و سازمان گروههاى ضربت
- فصل دهم: نقاب فدرالیسم
- فصل یازدهم: تبلیغات و سازمان
- فصل دوازدهم: مسئلهى اتحادیههاى کارگرى
- فصل سیزدهم: سیاست پس از جنگ آلمان در قبال اتحادها
- فصل چهاردهم: سیاست آلمان در اروپاى شرقى
- فصل پانزدهم: حق دفاع از خود
- مؤخره
- پىنوشتها
- فهرست اعلام
درباره آدولف هیتلر:
آدولف هیتلر رایش سوم آلمان در سال ۱۸۸۹ در خانوادهای آلمانی ساکن اتریش به دنیا آمد. او سالهای کودکی و اوایل جوانیاش را به هنر نقاشی گذراند. هیتلر در خانوادهای سطح پایی رشد یافت و در کودکی پدر و سپس مادرش را از دست داد.
آدولف با عقدههای فراوانی رشد یافت و زمانی که بهعنوان یک سرباز راهی جنگ جهانی اول شد و به حزب نازی پیوست. حس نژادپرستانه او رشد یافت و توانست پلههای سیاسی را طی کند و بعدها به مقام رهبری حزب نازی برسد.
هدف آدولف حفظ نژاد آریایی و توسعه سرزمین آلمان برای رشد و بقای این نژاد بود. او ضد کمونیست بود و از یهودیها نفرت داشت.
پس از جنگ جهانی اول و شکست و تحقیر آلمان حزب نازی فعالیتش را آغاز کرد و بعدها با رهبری هیتلر درصدد انتقام برآمد و جنگ جهانی دوم شکل گرفت. هیتلر پیمان ورسای را به رسمیت نمیشناخت و هدف خود را بازپسگیری اراضی جداشده آلمان در طی جنگ جهانی اول اعلام کرده بود و پسازآن درصدد گسترش آلمان و اشغال فرانسه و روسیه بود.
در طی جنگ جهانی دوم اوضاع جهانی بسیار نابسامان و هرجومرج شد و اگرچه در ابتدا آلمان پیشرویهای بسیاری داشت اما درنهایت با شکست مواجه شد و هیتلر که نمیخواست گرفتار متفقین شود به زندگی خود پایان داد.
مشخصات کتاب نبرد من
- نویسنده: آدولف هیتلر
- مترجم: فرشته اکبرپور
- تعداد صفحات: 663 صفحه
- انتشارات: نگاه
- موضوع: سیاست.