رپورتاژ

ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ

استارتاپ ها از جمله راه های ایجاد کسب و کار با توجه به شرایط جدید جامعه هستند. در حالی که بسیاری از استارتاپ ها کاملا موفق عمل کرده و به موفقیت های بزرگی هم دست پیدا کرده اند، اما در این میان نمی توان از تعداد زیادی استارتاپ که موفق نشده اند، چشم پوشی کرد. چرا بعضی استارتاپ ها موفق نمی شوند؟ شاید مهم ترین دلیل این موضوع این است که به ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ توجه نمی کنند.

ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ

برای موفقیت یک استارتاپ باید حواستان به موارد زیادی از جمله ثبت شرکت باشد. مثلا باید بتوانید از ایده خود محافظت کرده و آن را از سوء استفاده های احتمالی دیگران حفظ نمایید. هم چنین داشتن صبر، تلاش و هوشمندی به صورت همزمان برای همه استارتاپ ها ضروری است.

بسیاری از استارتاپ ها در سال های اولیه فعالیت شان با مشکل مواجه شده و کار را برای همیشه ترک می کنند. این موضوع می تواند به نبود هر کدام از فاکتورهای مهم برای یک استارتاپ موفق مربوط باشد.

در ادامه استارتاپ ها را از یک منظر مهم که قراردادهای آن ها می باشد، بررسی می کنیم. عدم توجه کافی به قراردادها باعث می شود مشکلاتی بر سر راه استارتاپ ها قرار بگیرد که گاها حل آن به سادگی امکان پذیر نیست.

  1. تفاهم نامه بنیانگذاران به عنوان مهم ترین قراراد یک استارتاپ
  2. توافق نامه سهامداران یا همان (SHA)
  3. قرارداد استخدام برای استارتاپ
  4. قرارداد محرمانگی
  5. قرارداد عدم رقابت
  6. تفاهم نامه بنیانگذاران

تفاهم نامه بنیانگذاران

این اولین قراردادی است که هر استارتاپ با آن مواجه می شود بنابراین جزء ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ محسوب می گردد. هر استارتاپ با وجود شرکاء شکل می گیرد و خیلی کم پیش می آید که کسی به تنهایی کسب و کاری را راه بیاندازد. شما در مراحل مختلف کار به افرادی نیاز دارید که در نقش هایی مثل شریک، کارمند و یا موسس در کنارتان باشند.

قطعا باید روابط تان با این افراد، نقش، مسئولیت ها و اختیارات آن ها را از همان ابتدا مشخص کنید. بسیاری از مسائل کسب و کارها داخلی است و به دلیل عدم شفاف سازی در همین روابط پیش می آید.

در تفاهم نامه بنیانگذاران، وظایف، میزان مشارکت و درصد سهام هر کدام از موسسین مشخص می گردد.

مهم ترین بندهای تفاهم نامه بنیان گذاران

  • مشخصات کامل تمامی بنیان گذاران باید ذکر شود.
  • نقش و مسئولیت هر کدام از بنیان گذاران را مشخص کنید.
  • مشخص کردن سهم هر کدام از افراد در سرمایه اولیه را فراموش نکنید.
  • مشخص کردن مواردی مثل کناره گیری، انحلال و عزل افراد یا مدیران از ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ است.
  • مالکیت معنوی و موارد مربوط به محرمانگی مهم است.

توافق نامه سهامداران

این توافق نامه از دیگر توافق نامه هایی است که به آن احتیاج دارید. این قرارداد برای کنترل و مدیریت روابط میان سهام داران منعقد می شود. تعهدات و وظایف هر کدام از افراد در این قرارداد مشخص می شود. اگر اختلاف نظری میان سهامداران ایجاد شود این توافق نامه کمک می کند از حقوق تمامی سهامداران حمایت گردد.

خوب است بدانید که توافق نامه سهامداران یا همان SHA قراردادی مهم محسوب می شود که باید حواستان باشد به درستی تنظیم گردد. کلمات در قراردادها بار حقوقی دارند و هر گونه اشتباه یا کم توجهی می تواند به ضرر شما تمام شود.

موارد مهم در توافق نامه سهامداران

  • مشخصات سهام داران باید مشخص شود.
  • امور مدیریتی مثل حق رای باید تعیین تکلیف شود.
  • میزان مشارکت در سود و سهام باید کاملا مشخص شود.
  • موضوع محرمانگی و عدم رقابت جزء ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ است.
  • وضعیت انتقال سهام و چگونگی آن باید شفاف باشد.
  • روش های حل و فصل اختلاف باید مشخص شود.
  • مسائل مربوط به انحلال باید مشخص شود.

قرارداد استخدامی

قرارداد مهم دیگری که هر استارتاپ با آن سر و کار دارد، قرارداد استخدامی است. قطعا بسته به کوچک یا بزرگ بودن استارتاپ تان احتیاج دارید تعدادی نیرو جذب کنید.

موارد مهم در قرارداد استخدامی

  • مسئولیت های کارگر باید مشخص شود.
  • حقوق و مزایا باید شفاف باشد.
  • وضعیت ساعات کار، تعطیلی ها و مرخصی ها باید تعیین تکلیف شود.
  • آدرس دقیق محل کار را باید مشخص کنید.
  • تاریخ دقیق انعقاد قرارداد مهم است.
  • مدت قرارداد باید مشخص باشد.
  • هر گونه مورد دیگری که عرف ایجاد می کند در قرارداد بیاید.

** قرارداد کار می تواند به شکل های مختلفی منعقد شود که یکی از رایج ترین انواع آن، قرارداد موقت است. در این نوع قرارداد زمان خاتمه قرارداد هم ذکر می شود.

قرارداد محرمانگی

قرارداد محرمانیگ از ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ است. قطعا هر استارتاپی اطلاعات مهمی دارد که باید در حفظ آن ها کوشا باشد. قرارداد محرمانگی به این دلیل تنظیم و منعقد می شود که مالک یا مالکان استارتاپ مطمئن شوند هیچ گونه سوء استفاده ای از اطلاعات استارتاپ نخواهد شد. ایده ها و اسرار تجاری هر کسب و کار باید حفظ شده و صرفا متعلق به خود همان کسب و کار باشد.

قطعا با داشتن یک قرارداد مطمئن اگر افرادی برای نشر اطلاعات محرمانه و یا ایده های کسب و کار اقدام کنند، توسط قانون مورد تعقیب قرار می گیرند.

** موارد مربوط به محرمانگی را می توان به صورت یک قرارداد جداگانه تنظیم نمود و یا این که به عنوان یکی از مفاد دیگر قراردادها به آن نگاه کرد.

قرارداد عدم رقابت

تصور کنید یکی از شرکا و یا سهامداران و غیره از استارتاپ خارج شده و خیلی سریع همان کار را در قالب دیگری ادامه می‌دهد! قطعا این موضوع به ضرر هر کسب و کاری است. از مهم ترین موارد راه اندازی استارتاپ، قرارداد رقابت است.

با قرارداد عدم رقابت می توان برای چنین شرایطی تصمیماتی گرفت و از تضرر استارتاپ جلوگیری کرد. مثلا می توان مشخص نمود که سهامداران پس از خروج از استارتاپ حق ندارند همان ایده یا ایده خیلی مشابه آن را پیاده کنند و یا این که می توان برای این موضوع زمانی مشخص کرد.

مثلا می توان گفت افراد مد نظر تا 2 سال حق ندارند در این زمینه فعالیت کنند. برای عدم رقابت هم می توانید یک قرارداد جداگانه داشته باشید و یا این که آن را به عنوان ماده ای در دیگر قراردادها ذکر کنید.

استارتاپ چیست؟

استارتاپ چیست

معادل کلمه استارتاپ در فارسی، نوپا می باشد. منظور از استارتاپ کسب و کارهای کوچکی است که به تازگی راه افتاده و ایده های جدیدی دارند.

کسب و کار کوچکی را در نظر بگیرید که در عین کوچک بودن، قوی و پر قدرت است و درآمد زایی می کند. این موضوع خودش باعث اشتغال زایی هم می شود. استارتاپ ها می توانند در زمینه های مختلفی فعالیت کنند مثلا ممکن است یک استارتاپ تولید کننده باشد و آن یکی به عنوان واسطی بین تولید کننده و مصرف کننده فعالیت کند.

قوانین مهم استارتاپ

خب اکنون که با ضروری ترین موارد راه اندازی استارتاپ آشنا شدید خوب است قوانین مهم آن را هم بدانید.

  • قوانین تجارت الکترونیک را حتما مد نظر داشته باشید. (در صورت نیاز کسب و کارتان به این قوانین).
  • قبل از این که سرمایه گذار جذب کنید بهتر است اختراع خود را ثبت نمایید (برای استارتاپ هایی که اختراع مشخصی دارند).
  • برندتان را در زمان لازم ثبت کنید تا تمامی حق و حقوق تان محفوظ بماند.
  • شرکت تان را به ثبت برسانید.
  • در مورد سهام، تخصیص و یا انتقال آن کاملا شفاف همه چیز را مشخص کنید. خوب است بدانید که مشکل بسیاری از استارتاپ ها در همین زمینه است.
5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا